Castratie verandert de vachtstructuur en het haar wordt zachter, de hond krijgt meer donshaar en onderwol en minder dekhaar. Dat laatste zorgt er normaal juist voor dat de vacht niet zo snel klit maar als dat dus minder wordt of zelfs ontbreekt dan heb je dus veel werk om klitvorming tegen te gaan. Je kunt het een beetje verminderen om de hond tijdens vorstperiodes en na een eventuele wasbeurt met een antiklitshampoo na te spoelen zodat de vacht niet statisch wordt nadat hij in de kou is geweest. 

 

Overigens kan ik iedereen met langharige en ruwharige honden aanraden je hond niet te laten castreren of steriliseren als het niet medisch nooodzakelijk is want er verandert echt veel aan de hond en aan de vacht. Zo wordt een rode vacht vaak steeds valer/lichter en de rui verandert bij alle honden omdat dit gebeurt onder invloed van de hormonen.  

Castratie/sterilisatie:
Gevolgen voor de vachtstructuur

Gevolgen castratie van reuen en teven. Voor beschrijving ga met muis over afbeelding.

© 2012-2019 Cavalierserives/Herplaatsers Nederland - Alle rechten voorbehouden.

  • s-facebook
  • s-tbird
BIBI, Cavalier King Charles Spaniël

teefje met stamboom, NET 1 jaar oud geworden en voor de eerste loopsheid "geholpen". Vanwege de castratie ziet ze er veel ouder uit dan ze werkelijk is. Ze heeft nu al de typische castratie kenmerken: Een trieste ooguitdrukking, overgewicht, sloom, wantrouwend naar soortgenoten, weinig activiteit. Had ook een incontinentieprobleem, maar dat is met behulp van medicatie verholpen. Deze medicatie zal zij voor de rest van haar leven dagelijks moeten slikken.